DOCFactory dag 30 september 2021

15-10-2021

Na een lange periode waarin we elkaar weinig konden zien, was het op 30 september eindelijk weer zover: de eerste DOCFactory dag in anderhalf jaar! In Haarlem ontmoetten collega’s elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer. Onder de geïnspireerde begeleiding van Meneer Alphons, onze butler voor de dag, werd een goed gevuld programma doorlopen.

Nadat alle collega’s bijeengekomen waren op het stationsplein in Haarlem, wandelden zij onder begeleiding van Meneer Alphons naar het Noord-Hollands Archief (NHA), gevestigd in de oudste kerk van Haarlem. Hier vond een warm onthaal plaats en werd de groep in drieën gedeeld.

In deze kleinere groepen werden verschillende tentoonstellingen in de Janskerk bezocht. De tijdelijke tentoonstelling ‘Een open boek’ toonde een selectie van de prachtige bibliotheekcollecties uit het depot van het NHA. Het familiebedrijf Joh. Enschedé uit Haarlem staat centraal binnen de huidige vaste tentoonstelling in de Janskerk. Hier zagen de collega’s onder andere een visuele uiteenzetting van de geschiedenis van Haarlemse drukkunst, het proces waarbij gietletters gemaakt werden en werd het ontstaan van beveiligde drukken uiteengezet.

Als kers op de taart mocht ieder zelf een drukwerk maken op een heuse negentiende-eeuwse drukpers in het Historisch DrukLAB.

Een borrel in het archiefcafé volgde, waarna de nieuwe leden van de OR zich voorstelden. Ook werd gepast afscheid genomen van een enkele collega’s die uit dienst gingen tijdens de COVID-19 periode. Onder het genot van een drankje en hapjes werd er gezellig bijgekletst door alle collega’s.

Als laatste in het draaiboek stond een gezamenlijk diner gepland. Op een mooie locatie midden in Haarlem genoot iedereen van een goed verzorgde maaltijd en geamuseerde gesprekken. Het programma van deze DOCFactory dag kwam hiermee tot een mooi einde.